Certifikat Dobrote Dolenjske - sinonim kakovosti, pristnosti, lokalnosti in trajnosti
5. marca so v Dobrotah Dolenjske pripravili slovesno podelitev certifikatov Dobrote Dolenjske v okviru zaključne prireditve projekta “Razvoj in promocija kolektivne blagovne znamke in vzpostavitev mreže lokalnih ponudnikov – krajše Dobrote Dolenjske”.
Občina Mirna Peč je partner petnajst-mesečnega projekta (1.1.2018 do 31.3.2019), ki se izvaja v okviru LAS (Lokalna akcijska skupina) Dolenjske in Bele krajine, katerega glavni namen je nadgraditi, razviti in promovirati obstoječo kolektivno blagovno znamko ter vzpostaviti mrežo lokalnih ponudnikov za skupni nastop na trgu. Z veseljem smo sodelovali in soustvarjali pri aktivnostih projekta, ki že v fazi izvajanja projekta, dosega tako zavidljive rezultate, kot so:
- izdana je Strategija gastronomije Dolenjske s kulinarično piramido in prvi regionalni kulinarični zemljevid Okusi Dolenjske v sodelovanju z avtorjem dr. Janezom Bogatajem;
- izvedene so bile štiri kulinarične prireditve: Škocjan - Dan dolenjskih štrukljev, Otočec - Kulinarični festival golfa, Šentrupert - Festival marmelada, Mirna Peč – Štruklji nekoč in danes, ki je pridobila tudi certifikat KBZ Dobrote Dolenjske;
- s podporo zunanjih strokovnjakov so bile izvedene tri delavnice, v sklopu katerih je tudi Mirna Peč razvila svoj prvi kulinarični spominek;
- vzpostavljena je baza lokalnih ponudnikov - v pomoč potrošnikom, ki iščejo lokalne domače izdelke in pridelke;
- zasnovanih je deset novih turističnih kulinaričnih poti »Lokalno in zdravo« po Dolenjski, ki vključujejo inovativne ponudnike ter naravno in kulturno dediščino - tudi iz območja Mirne Peči;
- v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki je izdelana celotna dokumentacijo kolektivne blagovne znamke (KBZ) Dobrote Dolenjske - skupaj več kot 50 dokumentov;
- izvedenih je bilo sedem delavnic, namenjenih dolenjskim ponudnikom, na katerih so bila predstavljena KBZ in merila za pridobitev pravice do uporabe le-te;
- zaključuje se nova spletna stran in spletna trgovina;
- v obdobju od septembra lani do februarja letos je bilo v sodelovanju z devetimi zunanjimi neodvisnimi zunanjimi strokovnjaki izvedenih sedem certificiranj v sedmih različnih kategorijah: kulinarični izdelki in pridelki, rokodelski izdelki, jedi in pijače v gostinskih lokalih, kulinarične prireditve, turistični produkti – doživetja, namestitve ter v najvišji kategoriji Hiše Dobrote Dolenjske, pri čemer se certificira celostna ponudba nekega ponudnika.
Ocenjenih je bilo kar 518 izdelkov in storitev, certifikat Dobrote Dolenjske in pravico do uporabe te kolektivne blagovne znamke pa je pridobilo 455 izdelkov in storitev. Iz Mirne Peči so certifikate prejeli naslednji lokalni ponudniki: Ekološka kmetija Kastelic, Kmetija Radež (sirarstvo in mlečni proizvodi), čebelar Rafko Cerovšek in Turistično društvo Mirna Peč.
Ponosni in zadovoljni smo, da je tudi nam in našim ponudnikom uspelo dodati kanček mozaika k bogati pestrosti ponudbe izdelkov ali storitev, ki jih povezuje skupna blagovna znamka Dobrote Dolenjske in da so v to odlično ponudbo vključeni tudi ponudniki ter naravna in kulturna dediščina Mirne Peči. Verjamem, da se bomo pri mnogih zgodbah še srečevali in spet srčno tkali vezi našega sodelovanja.
Mira Barbo, koordinatorica projekta
Več v priloženi
izjavi za javnost