V Kulturnem domu Mirna Peč je bila v torek, 4.6.2018 izvedena prva izmed sedmih strokovnih delavnic v okviru projekta "Dobrote Dolenjske" z namenom spodbujanja kreativnosti pri oblikovanju prepoznavne ponudbe lokalnih produktov in storitev - turističnih produktov okusov, doživetij in zgodb tradicije dežele Dolenjske.
Zunanja strokovna komisija v sestavi dr. Janeza Bogataja, dr. Tanje Lešnik Štuhec, Franca Jezerška in dr. Žive Deu bo za lokalne skupnosti izvedla strokovne delavnice na temo pridelkov, prehranskih izdelkov in jedi, rokodelskih izdelkov, turističnih produktov in doživljajskih vodenj, nastanitvenih kapacitet in turističnih prireditev. Na delavnicah bo predstavljen potek pridobitve certifikata in kriteriji, ki jih morajo posamezne skupine izdelkov/storitev izpolnjevati. V sklopu projekta bo prav tako izvedenih več certificiranj, razviti bodo kulinarični spominki in organizirane kulinarične prireditve, ena od njih bo organizirana v jesenskem času v Mirni Peči na temo štrukljev. Tri delavnice s področja pridelkov, prehrambnih izdelkov in jedi bodo potekale v Mirni Peči, Škocjanu in Šentruperta, delavnice s področja rokodelskih izdelkov, prireditev in objektov, in turističnih produktov in vodenj, pa bodo potekale na Otočcu. Delavnice so odprte za vso zainteresirano javnost, izvedena pa bodo do konca meseca junija.
Naravna in kulturna dediščina Dolenjske je edinstvena osnova za razvoj »zelenega« turizma v kulinariki, vinogradništvu, vinarstvu, rokodelstvu, nastanitvah, prireditvah idr. Vabljeni k sooblikovanju prepoznavne turistične produkte okusov, doživetij in zgodb tradicije dežele Dolenjske, nekoč dolnje Kranjske in da tako skupaj inovativno nadgradimo turistično ponudbo naše Dolenjske!
Mira Barbo